De geboren renner – Christopher McDougall

Oordeel: 9

Indianen in een onherbergzaam gebied ergens in Mexico. Zij zijn de beste hardlopers ter wereld. Dat klinkt als een spannend ouderwets jongensboek. En dat is De Geboren Renner dan ook.

De schrijver wordt geplaagd door hardloopblessures en is wanhopig op zoek naar genezing. In zijn zoektocht hiernaar probeert hij pijnstillers, fysiotherapie, de duurste schoenen en steunzolen en cortisone. Niets helpt. Na een poos aanmodderen leest hij bij toeval een artikel over de Tarahumara indianen. Een stam die een groot deel van haar tradities heeft weten te behouden en in de Koperkloof woont. Een ruig gebied waar eigenlijk alleen slangen, spinnen en cactussen weten te overleven. Hij reist af naar Mexico om deze legendarische renners op te zoeken.

Tijdens zijn zoektocht ontmoet hij Caballo Blanco, een mysterieuze figuur die als niet-Tarahumara min of meer tussen deze mensen leeft. En er vooral heel veel hardloopt. Het boek waaiert uit over de hele wereld om een antwoord te vinden op de vraag; wat maakt iemand tot een goede hardloper? Christopher McDougall bezoekt laboratoria, antropologen, spreekt met ultralopers en weet dit allemaal tot een boeiend geheel te smeden.

Tegelijkertijd speelt er op de achtergrond de ultieme race die Cabello Blanco wil houden; een langeduurrace tussen een aantal Tarahumara en een aantal van de beste ‘westerse’ ultralopers. Het boek verteld een spannend verhaal met vele zijsporen die allemaal leiden naar de liefde voor hardlopen.

Oja, dit boek heeft – mede – geholpen aan de aandacht voor het barefootrunning én is verantwoordelijk voor de wereldwijde boost van de verkoop chia zaad.
Waarom?
Het antwoord staat in De Geboren Renner.