Asfalt, zand & stenen; de complete hardloopverhalen – Abdelkader Benali

Oordeel: 6-

Abdelkader Benali is een snelle loper. En een begenadigd schrijver. Een benijdenswaardige combinatie. Maar met Asfalt, zand & stenen weet hij niet te boeien. Eigenlijk bestaat het boek uit twee boeken : Marathonloper en Zandloper en daarnaast nog een aantal losse verhalen.

Marathonloper heeft een ongebruikelijke opbouw, het boek bestaat uit 43 korte hoofdstukken. Inderdaad, één hoofdstuk voor elke kilometer. En nog eentje toe voor 195 meter.
Daarin schuilt het manco van dit boek. De vorm doet gekunsteld aan.  Door de keuze van deze vorm wordt de vaart uit het verhaal gehaald. En dat is jammer.
Daarnaast pingpongt het verhaal heen en weer tussen verleden, heden, feit en fictie. In het boek rent Rodriguez rond. Een bijna mythische figuur, waar de hoofdpersoon tegen rent en zich aan optrekt en spiegelt. Deze figuur maakt het er niet duidelijker op.

Zandloper speelt zich voor een groot deel af in Marokko waar de hoofdpersoon zich op een langdurige trainingsstage stort. Nadat de verkoop van zijn boeken kelderde en zijn inkomstenstroom dus afnam, was dit een mooie aanleiding om het avontuur op te zoeken. De ambitie om een nog betere hardloper te worden combineerde daarom mooi met het vastlopen in het schrijverschap.

Dit boek weet meer te boeien. In Marokko worden vriendschappen gesloten die inzicht geven in het denken van atleten uit (Noord-)Afrika en de vele, zware trainingen zijn op een luchtige manier neergezet. Wanneer je dit leest komt als vanzelf het verlangen naar boven om ook eens in Marokko te gaan trainen.

Het boek eindigt met een aantal hardloopverhalen die ik afwisselend geslaagd vind.
Al met al een krappe voldoende, wat mij betreft.
Ik zeg; laat dit boek liggen en koop alleen maar Zandloper, als je een boek van Abelkader Benali wilt aanschaffen.