Test Craft V175 Fuseknit

Het Zweedse merk Craft kende ik alleen van de – uitstekende –sportkleding die zij maken. Ik loop al jaren in thermoshirtjes van Craft bij mijn winterse duurlopen en tijdens bergtochten. Ook mijn hardloopjasje is van Craft. Goede spullen die jaren mee gaan.
Mijn nieuwsgierigheid was dan ook gewekt toen ik las dat Craft ook was begonnen met het vervaardigen van hardloopschoenen.  Voor Craft mocht ik de neutrale V175 Fuseknit testen.

Toen de schoenen bij mij werden afgeleverd en ik de doos opende vielen mij meteen een paar zaken op:

  • ik dacht niet dat ik ooit zou zeggen over hardloopschoenen(laten we eerlijk zijn; de meeste zijn spuuglelijk), maar de schoenen zijn mooi. Stijlvol zelfs. Ik heb paar keer de opmerking gekregen dat ze ook prima in het dagelijks leven te dragen zijn. En dat klopt.
  • Er zit geen lipje (of hoe dat ook heet) in de tong waar je de veter kunt doorrijgen, om de tong op zijn plek te houden.
  • Er zit ook niet een extra oogje bovenin om de veter met een extra lus te kunnen strikken. Ik vind dat altijd prettig. Dat geeft nét dat de schoen zich wat steviger om je voet voegt.
Lus om je veter doorheen te halen

Maar ik hoor je denken; ‘leuk dat geleuter over het uiterlijk, maar hoe lopen die dingen nou, Remco?’
Terechte vraag.

De tijd nemen
Ik heb mijn tijd genomen om de schoenen goed te testen, onder uiteenlopende omstandigheden.
Ze waren net een dag binnen en ik heb er meteen een 10 kilometer wedstrijdje mee gelopen, de Sint Nicolaasloop in Monnickendam. Tijdens twee trainingen van mijn loopgroep heb ik er pittige en snelle intervallen mee gelopen. En daarnaast een kort herstelloopje, een aantal duurloopjes en een rustige lange duurloop(24 kilometer), waarbij ik ook een paar kilometer door de weilanden heb gelopen, dus niet alleen maar asfalt.

En de schoenen hebben zich hierbij prima gehouden. 
Ze bieden goede demping, maar niet teveel. Op deze manier zijn ze lekker stabiel bij de landing en bieden veel energieteruggave.
Het was nat, de afgelopen periode, en de wegen lagen bezaaid met dode bladeren.Daarbij viel het echt op dat de zolen geen krimp gaven. Niet één moment voelde ik de schoenen wegslippen. Ze gaven constant grip.

Allrounders
De schoenen zijn echte allrounders. Prima voor de langeduurlopen, maar ook kort tempowerk kunnen ze goed aan. Het zijn natuurlijk geen wedstrijdschoenen (en met 326 gram voor de herenschoen in maat 43, aan de zware kant), maar zeker voor een langere wedstrijd (zeg >10 kilometer) zal ik ze zelf zeker gewoon dragen.
Sowieso is het gewicht van schoenen voor ons – gewone stervelingen – niet zo heel belangrijk. Zelf heb ik mijn snelste marathons gelopen op ‘zware’schoenen. Voor de toppers onder ons is dat natuurlijk een ander verhaal.

Smalle voeten
Van dat ontbrekende lipje in de tong heb ik geen last gehad. De tong bleef prima op zijn plek.
Ik heb zelf smalle voeten en de meeste hardloopschoenen zijn voor mij te breed. Dat probleem heb ik vooral bij Amerikaanse merken (Nike, Saucony, Brooks). Bij Asics speelt dat minder en vooral Puma’s zijn voor mij prima. Deze Crafts zitten er een beetje tussenin. Bij de hiel sluit de schoen goed aan, de voorvoet is wat aan de ruime kant, maar dat is niet hinderlijk.

Kortom; zoek je een goede allroundschoen, met niet al teveel poespas en voor een redelijk prijs, die er ook nog eens goed uitzien? Ik zou zeker eens naar de Craft V175 Fuseknit kijken!

Technische gegevens:

  • Neutraal
  • 326 gram (mannenschoen maat 43)
  • 6 mm drop
  • Adviesprijs:  € 129,95

De schoenen zijn verkrijgbaar in sommige speciaalzaken (een lijst is helaas niet beschikbaar) en natuurlijk online: www.craftsportswear.com