Accessoires; verlichting, horloges, watersystemen

Ook op accessoires kun je helemaal los gaan. Zelf hou ik het zo sober mogelijk, je gaat echt niet sneller of beter lopen met dure spullen.

Verlichting
In de maanden met korte avonden loop ik erbij als een kerstboom. Mijn jasje heeft veel reflectiestrepen, maar omdat ik die zo min mogelijk draag heb ik ook zo’n fluorescerend vestje en van die fluorescerende banden (Wow-belt). Daarnaast nog van die bandjes met LED-lampjes om mijn armen (die van de Action zijn prima) en dan nog dat mutsje met verlichting. En geloof me, zelfs met de hele santekraam aan zijn er nog steeds automobilisten die me pas op het laatste moment zien.

Horloge
Een pijnpunt. Wanneer hardlopen serieus wordt – het omslagpunt; wanneer je een rondje hardlopen ineens ‘trainen’ gaat noemen – kun je niet zonder GPS horloge. In de basis geeft dit je tempo aan, afgelegde afstand en de tijd dat je onderweg bent. Maar de ontwikkelingen gaan véél verder. Tot en met meldingen van WhatsAppjes en telefonisch berichten. Waarom je dit zou willen is mij een raadsel. Een groot genoegen van hardlopen is juist dat moment van vergetelheid. Voor mij tenminste.
Mijn eerste horloge was een Garmin 205, een kast van een ding, die bovenstaande zaken prima weergaf.
Twee jaar terug heb ik TomTom Cardio 2 gekocht.
Een goede raad; koop géén TomTom.
Wat een waardeloos apparaatje.
De meest essentiële functie – het weergeven van tempo’s – kan ie niet. Zodra je gaat versnellen reageert het horloge met…niets. Het tempo blijft gewoon staan waar ie al op stond.
En nee, ik loop niet door bossen, of tussen hoge gebouwen. Beide elementen zijn niet in mijn regio aanwezig. Voor dat eerste geldt; helaas!
En ja; alle updates zijn steeds keurig uitgevoerd en de batterij is opgeladen.
Terugzetten naar de fabrieksinstellingen helpt wel. Voor een dag of vijf.
Vaak met TomTom contact gehad, maar daar volgt ook niets uit.
Tsja, opsturen, zodat ze er naar kunnen kijken.
Snap ik wel, maar dan zit ik weken zonder horloge.
Daarnaast is het scherm te klein. Ik kan het niet goed aflezen. Daar kan TomTom verder niet zoveel aan doen, mijn ogen worden gewoon slecht.
Dus op zoek naar een nieuw klokje. Ik ben er nog niet uit wat het gaat worden.
Ik weet wel welk merk het níet gaat worden..

Drinken en eten
Wanneer je bezig bent met wat langere duurlopen, is het fijn om water en eventueel gelletjes bij je te kunnen dragen. Ik heb vier systemen uitgeprobeerd. Geen van de vier is ideaal.

  1. Domweg een flesje meenemen kan volstaan. Je hebt van die flesjes die als het ware een handgreep zijn, dat draag op zich prima, maar veel water kun je op deze manier niet meenemen.
  2. Een heupgordel met flesjes. Dat werkt, maar ik moest er wel een beetje aan wennen, Ik heb er eentje van Nathan waar ook een zakje op zit. Dat is handig, want wanneer ik op pad ga voor een lange duurloop heb ik graag een telefoon bij mij. Dan kan ik in geval van nood om hulp bellen, maar ook mooie foto’s maken onderweg. Er kunnen trouwens ook nog gelletjes mee worden genomen door ze in rekbare bandjes te proppen die op de belt zitten.
  3. Ook een heupgordel maar dan met grote flessen boven je kont. Voordeel; je kunt veel water meenemen. Nadeel; het hopst enorm op en neer. Geen succes, ik heb hem denk ik drie keer gebruikt.
  4. Zo’n waterrugzak. Op zich draagt het prettig, maar het gaat wel erg zweten. Groot voordeel is dat je relatief veel water kunt meenemen en er makkelijk uit kunt drinken met kleine slokjes. Nadeel is dat je er geen idee van hebt hoeveel water er nog in voorraad is. Maar tijdens de Röntchenlauf (63 kilometer over de heuvels en door de bossen in Duitsland) was ik er blij mee. Ik loop met eentje van de Decathlon.