Kleding; van sokken tot muts

Een korte broek, een oud T-shirt, sokken en een onderbroek. Meer heb je niet nodig, toch? Nou ja, als het koud wordt een lange trainingsbroek, lange mouwen en misschien een jasje. En klaar ben je.
Mis.
Er is een enorm aanbod aan speciaal ontwikkelde hardloopkleding (functioneel) en in essentie doen ze hetzelfde. Zoveel mogelijk zweet afvoeren om je zo droog mogelijk te houden. Hoe kouder het wordt, hoe relevanter het is. Want zweet is bedoeld om je af te koelen, en als er een koude tegenwind staat is dat precies wat je niet wilt.

Laten we onderaan het lichaam beginnen

Sokken
Ook op het gebied van sokken is er veel aanbod. Ik heb gelopen op Falke (niet zo slijtvast), maar lopen al jaren op X-socks. Best prijzig, maar ze gaan lang mee.
Wanneer je een nieuw paar aantrekt, wil je nooit meer andere sokken.
Alsof je je voeten in wolkjes stopt, zo heerlijk zacht.
Maar, er is een probleem.
Wanneer je ze – zeg maar – 5 x hebt gewassen worden ze stugger. En is dat heerlijk zachte gevoel helemaal verdwenen. En die stugge ontwikkeling gaat door. Na een tijdje hoef je ze niet meer neer te leggen, maar kun je ze rechtop in je kast zetten. En ja, dan zijn ze keurig telkens gewassen. Uiteraard.

Ik ben dan ook superblij met een nieuwe ontdekking. Teko sokken.
Gemaakt van uit zee opgeviste netten. Nog een duurzaamheidsgedachte ook, daar hou ik van. En wanneer ze versleten zijn, kun je ze inleveren. Worden er weer nieuwe sokken van gemaakt; top.
Alleen verkrijgbaar bij Runnersworld.
Het grappige is dat wanneer je ze aantrekt, je er niets van voelt. Niet dat heerlijk zachte van X-socks, helemaal niets. En dat is eigenlijk best prima. Ze doen gewoon wat ze moeten doen. Hardloopsokken zijn, niets meer, niets minder.

Broek
Zelf vind ik het prettig lopen in een strakke tight. Natuurlijk een korte in de zomer en een lange voor de winter. Voor wanneer het echt koud is heb ik een wintertight, die is wat dikker. Net als bijna iedereen – denk ik – ben ik begonnen met een oude trainingsbroek, maar dat geflapper vond ik echt irritant. Zo’n strak broekje ziet er misschien niet heel charmant uit, ik heb best dunne benen dus echt fraai is het niet, maar ja, het gaat me om de functionaliteit.
Jarenlang had ik daaronder een katoenen onderbroek, tot ik er achter kwam er speciaal ontwikkelde onderkleding bestaat. Geen gevaar meer op schuurplekken. De onderbroeken van de Decathlon zijn voor mij prima.

Shirtjes
Ik koop ze nooit. Ik loop veel wedstrijden in een jaar en er zijn altijd wel evenementen waar je een functioneel shirt bij cadeau krijgt. Niets mis mee. Behalve dan dat je er vaak als een reclamebord bij loopt, maar dat zit op je rug en zie je toch niet. Ooit wel hemdjes gekocht voor als het echt warm is.
In de winter zijn shirts met lange mouwen prettig, die krijg je niet bij wedstrijden en zul je dus wel moeten kopen. Inmiddels heb ik al een hele stapel liggen. Het jongt bijna vanzelf aan, vorig jaar nog heb ik een flinke zak gedoneerd aan een project wat jonge hardlopers in Afrika ondersteunt.

Thermokleding
Superfijn voor wanneer het echt koud is. Ze houden je torso droog. Ze gaan trouwens erg lang mee, dus is zeker de investering waard. Ook onmisbaar in bergtochten, iets wat ik ook graag doe. De shirts van Craft vind ik het prettigste.

Jasje
Ik hou er niet van. Het zit me te los. Maar – wederom – wanneer het echt koud is, moet het maar. Ik heb een jasje van Craft waar ik tevreden mee ben.

Muts/petje
In de winter is een muts onontbeerlijk. Je verliest veel warmte via je hoofd. Ik heb een Odlo muts en eentje van Nathan mét LED-lampjes. Erg handig.
In de zomer kan een petje heerlijk zijn. Die van de Decathlon zijn prima.

Sjaal
Bij een koude tegenwind op de dijk, ik loop vaak langs het IJsselmeer, is een sjaaltje erg fijn. Ik heb zo’n Buff. Multifunctioneel, je kunt hem ook op je hoofd zetten als dat nodig is. Daarnaast heb ik hem tijdens lange motortochten ook vaak op mijn hoofd. Voelt prettig onder de helm.