Top 5 leukste loopjes 2018

Geplaatst door

In 2018 heb ik een voor mij magische grens geslecht; ik heb voor het eerst meer dan 500 wedstrijdkilometers gelopen. Ik beleef altijd veel plezier aan loopjes en gebruik wedstrijdjes voor een deel als trainingskilometers. Op jezelf een stevige tempoduurloop doen is lastig, maar in wedstrijdverband lijkt dit veel makkelijker te zijn.

Daarnaast stel ik meestal per jaar twee of drie doelen waar ik echt wil pieken.
Dit jaren waren dat de Enschede marathon waar ik wilde proberen mijn PR aan te scherpen en onder de 3 uur 15 te duiken (faliekant mislukt) en de Rontchenlauf in Remscheid waar ik de 63 kilometer onder de zeven uur wilde lopen. Ook dat is mislukt.
Was het dan een mislukt jaar?

Zeker niet; het gaat mij om het plezier en het stellen van doelen werkt daarbij motiverend. Dat die doelen niet altijd gehaald worden is niet zo’n probleem. Voor het nieuwe jaar stel ik gewoon nieuwe doelen. In 2019 worden dat; proberen om een halve marathon te lopen onder de anderhalf uur,ergens in het voorjaar, maar ik weet nog niet welke het gaat worden.
En in september de Eco trail rond Brussel, die is 80 kilometer en aan zo’n afstand heb ik mij nog nooit gewaagd.

Maar goed; terugkomend op de loopjes van 2018.
Ik heb een top 5 samengesteld van de wedstrijdjes die ik het leukste vond.
Misschien brengt het je op ideeën.

En als jij een bijzondere loop weet voor 2019; ik hoor het graag!

 1. De Urban Culture Run in Utrecht. Deze was om twee redenen bijzonder. De loop zelf is erg leuk. Je komt op plekken waar je normaal nooit zult hardlopen. Dwars door Tivoli, door een luxe hotel, een werfkelder, winkels, kroegen, kortom; best speciaal. Maar wat deze loop helemaal speciaal maakte was dat ik voor het eerst samen met mijn zoon heb gelopen. Hij versloeg mij in de sprint naar de finish en ik had nog nooit met zo’n dikke glimlach ‘verloren’.
 2. De Monnikentocht in Oost-Groningen. Een prachtige landschapsloop van Ter Apel naar Bourtage over 52 kilometer. Dit deel van Groningen verrast door zijn schoonheid. Als bonus liep ik hem kwartier sneller dan in 2017, maar dat was zeker niet waar het me om ging.
 3. Devil’s Trail op de Utrechtse Heuvelrug. Een trail door een schitterend gebied waarbij het me opviel dat de deelnemers zo ontzettend relaxed waren. Start en finish hadden het karakter van een festivalletje met foodtrucks, uitstekende koffie en zelfs een hot-tub.
 4. De Röntchenlauf in Duitsland. Een uitputtingsslag van 63 kilometer door – alweer – een mooi landschap. Voor mij is deze loop speciaal omdat mijn beste vrienden in de buurt van start/finish wonen en zij altijd trouw de hele dag present zijn langs het parcours.
 5. Robbenoordbosloop bij Wieringerwerf. Een groepje van – pak em beet– 40 mensen verzamelt zich bij een oude Kip caravan die bij de ingang van het bos is neergezet. In het bos zijn rondes uitgezet van 1, 2 en 4 kilometer. Je kunt 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, of 16 kilometer lopen. De rondes combineer je zelf tot de gewenste afstand. Het startschot verloopt als volgt: de wedstrijdleider “Goedemorgen. Euh.. is iedereen er? Ja? – iedereen kijkt wat verdwaast om zich heen – Nou euh….dan kunnen we net zo goed beginnen”. En that’s it. Inschrijven kost 2,50 en na afloop gratis koffie of thee.

3 reacties

  1. Jazeker, ik heb me ingeschreven voor de Rontchenlauf, eind oktober. De ultra van 63 km.
   En als training ga ik zes uur doen in het Amsterdamse bos.
   En jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *